tiistai 11. kesäkuuta 2013

Junkohallista

Keskustelu kuulemma velloo kuumana somessa. Valtuuston idiootit äänestivät Junkohallia vastaan eivätkä välitä lapsista ja nuorista. Pöyristyttävää. Pohjolan Sanomien tynkäjuttu oli - ehkä tarkoituksellisestikin - provosoiva, koska siinä jätettiin suurin osa faktoista kertomatta ja vain "häviäjän" kommentti julki, totta kai katkera ja pettynyt sellainen.

Hallinvastaista äänestystähän ei tietenkään edes tapahtunut. Äänestimme kahdesta vaihtoehdosta.
Ensimmäinen vaihtoehto oli, että kaupunki lähtee Junkohalli Oy:n kanssa lainoittamaan kahden miljoonan kuplahallia, joka valmistuisi jo ensi talveksi.
Toinen vaihtoehto oli puolestaan, että tutkitaan vaihtoehtoja tälle hallille ja sopimukselle Junkohalli Oy:n kanssa ja mikäli parempaa infoa saaneena näyttää siltä, ettei esim. kovaa hallia voi tai kannata rakentaa, kuplahalli rakennetaan JOKA TAPAUKSESSA. Ja tämä päätös tehdään huhtikuuhun 2014 mennessä, eli rakennustyöt voisivat alkaa parhaimmillaan jo ensi kesän kynnyksellä. En näe mitään syytä, miksei päätöstä voisi tehdä jo nopeamminkin, kunhan riittävä vertailumateriaali on kasassa.

Eli valtuusto ei äänestänyt siitä rakennetaanko vai ei, vaan siitä MITÄ rakennetaan. 

Käytännössä nyt siis mietitään, tulisiko nykyisen Junkohalli Oy:n eli jalkapalloseurojen muodostaman yhtiön (josta muuten puuttuu kokonaan yksi Kemin suurista seuroista FC-88, jolle tarjottiin ihmeen pientä osuutta yhtiöstä yhden päivän varoitusajalla, mikä vaikuttaa vain muodollisuudelta, jonka perusteella voidaan väittää, että "kyllä me yritettiin mutta ei niitä kiinnostanut") edes olla se toimintaa pyörittävä pulju, vai kannattaisiko perustaa uusi instanssi hallia pyörittämään - sellainen yhtiö, jossa ovat kaikki hallista hyötyvät urheiluseurat eri lajiryhmistä. Nyt mm. yleisurheilupuolen viesti oli, että haluaisivat mielellään lopettaa Haaparannassa ramppaamisen, mutta kuplahalli olisi toimimaton ratkaisu heidän tarpeisiinsa.  

En usko, että yksikään valtuuston jäsen on Jungon hallitarvetta vastaan. Kysymys onkin nyt siitä, miten lähdemme rakentamaan Jungon alueen halleja mahdollisimman monipuolisesti ja kauaskatseisesti. Lapin yliopiston toimesta ja Kemin kaupungin jo viime vuoden puolella rahallisesti tukemana on meneillään hanke, joka kartoittaa mahdollisimman järkevää Jungon alueen liikuntapalvelujen synergian maksimointia. Jäähallin ja viereen suunnitellun monitoimihallin yhteispelin tulisi alkaa jo lämmitysratkaisuista ja päätyä alueen muodostumisesta yksiköksi, jossa pikkuveli voi olla jääkiekkoharjoituksissa, isoveli juoksutreeneissä, isosisko jalkapalloharjoituksissa, isä kuntosalilla, äiti hiihtämässä ja mummo kahviossa.  Ja kaikki tulivat yhdellä autolla. (Luultavasti tila-autolla...)
Tiedän hyvin, että tällaisen rakentamiseen menee aikaa ja siihen sitoutuminen tarkoittaa todella sitoutumista. Itse seisoin juuri tänään viimeksi Lapuan Patruunahallin komean, kiinteän hallin vieressä ja kyselin sen käyttötunteja ja -mahdollisuuksia. Simultaanikäytön mahdollisuudet aivan toista luokkaa kuin kuplahallissa, eikä rakennushintakaan ollut tuo monien (kuplahallia kannattavien) manaama kymmenen miljoonaa, ei edes puoliakaan siitä. Jungossa meillä olisi jo pohjatkin valmiina. Olisihan tuo nyt harvinaisen pöljää olla edes tutkimatta tällaista vaihtoehtoa. Kiinteään monitoimihalliin EU-  ja muiden tukien haku mahdollistuu, ja se on myös kestävämpää kehitystä niin energiatehokkuudeltaan kuin elinkaarensakin suhteen.
Ja jos homma näyttää mahdottomalta, niin pykätään se kuplahalli vuoden päästä. Yhden vuoden palloilijat varmasti pärjäävät, vaikka valtuustolaisille manattiin jo koko lajin kuolemaa. Se nyt on aivan kukkupuhetta, itse olen joutunut nuorena pitämään kaksikin talvea taukoa ja/tai harjoitella korvaavissa tiloissa, ensin tennistä ja sitten uintia harrastaneena. Eikä palo loppunut tilojen puutteen takia. Itse asiassa uintiharrastus loppui VALMENTAJIEN innon puutteeseen, kun piti matkata kauemmas ja pienempään halliin Mehtimäen hallin ollessa remontissa. (Tuli muuten upea halli sitten remontin jälkeen, aivan kuten meilläkin Kemissä on.) Tässä kai piileekin suurin vaara - nyt on aikuisten näytettävä esimerkkiä ja muistettava, että hyvää kannattaa odottaa.

Ei pyyhitä ennen kuin kakka on pöntössä. Mietitään tarkasti, ajatellaan oikeasti lastemme ja tämän alueen tulevaisuutta mahdollisimman pitkälle ja avaramielisesti.


P.S. Onko meillä Kemissä teatteritaloa? Ei. Meillä on kulttuurikeskus. Toimiva kulttuurin keskus, jota kehitetään edelleen. Fiksua. Tehdään siis hallistakin keskus, ei pelkkä jalkapallohalli. Toimiva, laajentumiskykyinen liikuntakulttuurin keskus. Kasvavan, lapsiperheitä kuhisevan asuinalueen viereen. Viisautta, sanon minä. 

1 kommentti:

  1. Kimmo puhuu asiaa ja vielä kun tähän lisätään se, että pitäisi saada se ns. kova halli yhdessä muiden kuntien kanssa, niin lopputulos voisi olla vielä parempi. Yksin ei saa kovin kummoista, mutta yhdessä alueen kuntien kanssa siitä voisi saada valtakunnallisetkin kriteerit täyttävä.
    Harjoitteluhalleja ja -kuplia voi sitten rakentaa eri puolille halvallakin, jos mahdollisuuksia ja tarvetta. MERILAPPI esiin.
    T: Kari Pelo

    VastaaPoista