tiistai 11. kesäkuuta 2013

Puoluetuista

Vuolukan Martti sen todella aloitti, kun Posarissa lähti avaamaan tätä puoluetuki- anteeksi, järjestötuki - dilemmaa. Jestilän Teija sitten heitti taannoin s-postitse avauksen, että me valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelisimme aiheesta, mutta Kurtin Mikko oli heti pitkälti sitä mieltä, ettei aiheesta auta keskustella vaan sille pitää tehdä jotakin oikeasti. Olin suuresti ilahtunut, että suuremman valtuustoryhmän jäsen oli tuota mieltä, ja pian selvisi, että järjestötukijärjestelmän nykymuotoa vastaan on moni muukin.
Ilmeisesti se kuitenkin on pesä, johon moni ei uskalla oikeasti sohaista. Kurtin Mikko piti valtuuston kokouksessa aiheesta tiukan puheenvuoron, johon sisältyi ponsi - järjestötukisysteemiä tulisi tutkia, perusteettomat tai laittomat tuet maksaa takaisin...ja laittaa siis järjestelmä uusiksi.
Kyllä oli mielenkiintoista seurata monenkin valtuustolaisen vaikeita ilmeitä ja kasvoille nousevaa punaa aiheesta puhumisen aikana. Onhan se ymmärrettävää, että kun kyseessä on tuki, joka esim. vasemmistolaisille on hyvinkin huomattava summa (se kun määräytyy valtuustopaikkojen mukaan, 2000 €/valtuutettu/vuosi) niin siinä on oma, kallis lehmä ojassa. Mutta kun puolueisiin sitoutunutta tukea ei saa jakaa, ja on turha väittää, etteivätkö tuet nyt olisi puolueisiin sitoutuneita, vaikka nuorisojärjestöilleen meneekin; miksi muuten summa olisi sidottu valtuutettujen määrään, ei järjestön tarpeen määrään? Miksi muuten perussuomalaisille ja vihreille sanotaan, että "perustakaa vain nuorisojärjestö, niin puolueenne saa teille varatut tuet"?
Kaukana ei ole tuo sana, joka Suomessa on suorastaan tabu: korruptio. Melkein pelotti kirjoittaa koko sanaa, edes omaan blogiinsa...
Kuntaliiton mukaan ei ole mahdotonta, että kaupunki antaa rahallista tukea valtuutetuille, avustusta valtuustotyöhön. Tämähän on avointa ja läpinäkyvää tukea. (Ei siis nuorisojärjstöjen kautta "pestyä")
Itse en näe mitään järkeä siinä, että valtuutetut moista rahaa saisivat ollenkaan. Valtuuston kokouksista maksetaan kokouspalkkio, eihän se päätä huimaa - taitaa olla 60 € per kokous - mutta vapaaehtoistyötähän tämä onkin. Etuoikeus ja velvollisuus, jonka äänestäjät ovat valtuuttaneet meitä tekemään. Mikäli jokin puolue tarvitsee siihen enemmän rahallista tukea, sen voi pyytää oman puolueen varoista. Varmasti esim. Vasemmistoliitto avustaa mielellään Kemin vasureita, tämä kun on hyvä ettei viimeinen kunta Suomessa, jossa vasurit ovat yhä ykkösiä. Tuki on varsinkin perusteltua nyt, kun Moisasen Sari valittiin puoluen toiseksi varapuheenjohtajaksi. (Onnea Sarille vielä kerran, muuten !)
Niin.  Kurtin Mikko siis piti puheenvuoronsa. Monet selvästi närkästyneet valtuutetut hyökkäsivät moista vastaan, Jouko Pasoja mm. uhkaili, että Kurtti sahaa nyt omaa oksaansa, joka jotenkin uutukaisen valtuutetun korvaan särähti. Jos epäkohtaan puututaan, niin se on huonojen oksien karsimista, olivat ne omia tai toisten. Eikä tällaisista asioista saa tehdä henkilökohtaisia.
Kaupungin lakimieskin oli vaikeana loiventaen lausuntoaan, jonka oli antanut Posariin: "En nyt tiedä, olenko käyttänyt sanaa "laiton"..." Kuntaliiton lakimies, johon Kurtti oli ollut yhteydessä, oli asiasta varsin selkeäsanainen. Kemin nykyinen järjestötukijärjestelmä on laiton.

Keskustelu oli jo päättymässä, Harri Tauriainen vielä loppuun painotti, etteivät perussuomalaiset ole koskaan tukia hakeneet, muttei sitten kannattanut Kurtin esitystä, vaikka mieli teki.

No, minä sitten nousin ja sanoin, että jollei Harri kannata, niin minä sitten. Vihreät eivät myöskään ole halunneet puoluetukea kaupungilta. Aloitteita on tehty ennenkin näiden tukien lopettamiseksi, jopa valtuutettujen kokouspalkkioiden lopettamiseksi, mutta ne ovat kadonneet käsiteltyinä ja hylättyinä ö-mappiin.

Miten käy tällä kertaa? Vaikka kannatin Kurtin esitystä, niin kaupungin lakimies totesi, että koska kyseessä on ponsi, se ei sellaisenaan toimi. Kurtti veti siis ponnen takaisin ja muutti sen aloitteeksi. Tietenkin laitoin nimeni alle. Aloitteen oli lisäksemme allekirjoittanut ainakin Sven Nyberg ja perussuomalaistenkin näin kynäänsä sen päällä, ainakin osan, käyttävän.
Saa nähdä. Ehkä aloite tukijärjestelmän alasajamisesta nyt saa arvoisensa käsittelyn, kun asia on vihdoin kunnolla julkinen ja laittomaksikin todettu.

Avoimuus, läpinäkyvyys, kestävä kehitys. Nämä perusarvot piti pitää visusti mielessä tehdessä tärkeitä päätöksiä kevään viimeisessä valtuuston kokouksessa. Näitä asioita kun tuli äänestäjille ja itselle luvattua ajaa. Ja miksen ajaisi.

Teidän, Kimmo H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti